Ettersøkshund?

Hei!
Mamma er veldig positiv om dagen når det komme til min aggresjon eller hva jeg skal si mot andre hunder og har sjekket ut hvilke krav som stilles til en ettersøkshund! Jeg er jo en voksen hund som ikke har blitt trent på søk! MEN jeg har ei nese som virkelig plukker opp alt! Vi skulle gjerne tenke oss å gå sporkurs hvis jeg klarer å bli såpass trygg at jeg klarer å være med andre hunder på et ok nivå!
Her er kravene som stilles! vi har sendt e-post til noen og spurt om hunden MÅ være registrert i nork kennel klubb for å kunne bli godkjent ettersøkshund! Hvis dette er tilfelle synes vi det er styggelig dumt!
Krav til ettersøkshund
 

 

Dette er kravene som stilles til din ettersøkshund.


For å bli godkjent ettersøkshund må hunden og fører gjennom 2 prøver, den første er blodsporprøven som skal være ca 600 meter langt og lagt med 3 dl blod jamt fordelt over hele sporet, og lagt ut med sporleggerstav eller en spruteflaske.
Sporstart og sporslutt skal markerast med lit ekstra blod. Sporet legges i terreng med normal vilttetthet, og ha 4 vinkler på 90 gr som bryt med fluktretningen. To steder i sporet skal det være opphold uten blod i minst 10m, minst ett må være i sammenheng med en vinkel. En plass i sporet må markerast et sårleie med ekstra oppspark og blod og en viltdel.
I enden av sporet må det leggast en del av et hjortevilt, og denne må få litt ekstra blod.
Sporet må være mellom 12 og 24 timer gammelt ved prøve start.
Starten på sporet skal være merket tydelig de første 25 m.
Hunden skal førest i line på ca 5 til 10 m.
Det er ekvipasjen som skal godkjennes


Dommer vurderer følgende:
Helhetsinntrykket 
Vilje til og ta sporet
vilje og evne til og følge sporet 
vilje og evne til og arbeide på tap 
Hunden skal vise at den er villig til og følge sporet på en overbevisende måte og følge det.
Den skal spore i et tempo som er akseptabel for en medfølgende skytter.
Ved tap skal den klart vise det og ta seg innatt.
Ser fører at hunden har tap, kan han hjelpe hunden ved og ta den med tilbake et stykke og sette han inn att på sporet.
Hunden skal markere sporslutt.
Diskvalifiserende feil er:


Manglende evne til og ta og følge sporet.
Hissig og eller vimsete arbeid.
Halsing, høylytt piping eller støyende framferd av hund eller fører.
Manglende evne til og utrede tap
Uakseptabelt høyt tempo.
Hund som fører ikke har kontroll over.
Førerens manglende forståelse for hundens arbeid.
Prøven avbrytes straks diskvalifiserende feil er konstatert.
Alle skal under prøven følge gjeldende regler og bestemmelser og opptre i overensstemmelse med skikk og bruk.
Hardhent avstraffelse av hund er forbudt.
Bruk av pigghalsbånd er forbudt.
Deltakere skal rette seg etter anvisning fra dommere.
Dommere må ikke klandres for sine avgjørelser.

 


Ettersøkshund del 2.


Viltspor(blodspor) prøven må være bestått før en kan gå videre til andre prøve som er fersksporprøve der hunden må  kunne spore minst en halv time sammenhengendespor på klovvilt.


Spora må være minst en time gammelt når sporing starter.
Sporing skal gjennomføres på barmark.
Hunden skal føres i minst 5 m lang line.


Dommeren vurderer følgende.

 


Helhetsinntrykket.
Vilje til og ta sporet.
Vilje og evne til og ta sporet.
Tempo og arbeidsmåte.
Vilje og evne til og arbeide tap.
Evne og vilje til å samarbeide med fører på en slik måte slik at det blir en effektiv ekvipasje.
Ikke vise så stor interesse for annet vilt og tamdyr at den går av sporet.
Hunden skal villig ta an sporet og på en overbevisende måte følge det.
Den skal spore i et tempo som er akseptabelt for en medfølgende skytter.
Ved tap skal hunden markere det og utrede dette.
Ser fører at hunden forfølger et ferskere spor, kan han hjelpe hunden inn på sporet igjen.
Sporing skal foregå på samme dyr helle tiden.


Diskvalifiserende feil er:


Manglende evne til og ta an og følge sporet.
Hissig og eller vimsete arbeid.
Halsing, høylytt piping eller støyende framferd av hund eller fører.
Manglende evne til og ta tap.
Uakseptabelt høyt tempo.
Hund som fører ikke har kontroll over.
Føres manglende forståelse for hundens arbeid.


VIKTIG.


Før du stiller til prøve med hunden må den være ID merket, registrert og vaksinert mot valpesyke, er det første gangen hunden får vaksine må det gå minst 2 uker til du stiller på prøve. Er hunden vaksinert tidligere  må vaksinasjonsattesten ikke være over 2 år. Hunden må ikke ha løpetid eller være aggressiv.


ID merking får en utført hos veterinær. Og det er to måter å ID merke hunden på.
Tatovering i øret eller en microchips som stikkes inn under nakkeskinnet.


Hunden må ikke reagere på sau eller andre husdyr.
Husk at en ikke må gi opp om man ikke klarer å få bestått prøven førs gang, men gå på med friskt mot og mer trening. 

 
 

10 kommentarer

Clickerdog-alt om hund.

03.mar.2011 kl.11:28

Så spennende med ettersøkshund! Det har jeg også lyst å bli! M sier jeg kanskje blir mer selvsikker og trygg på meg selv om jeg begynner med spor. Så har jeg jo ei knakende god nese! Finner alle de gode pinnene og kattene hvor de enn skal være, nemlig. M synes også at det var litt vanskelig å lese hvit skrift på svart bakgrunn når det ble så mye skrift. Bare et lite tips:)

-Tuva

dooley

03.mar.2011 kl.12:25

Clickerdog:

hehe.. katter skal jeg si deg lever farlig hvis jeg er løs.... wææææ:) Jeg jager dem så fælt:) Så morro at du kanksje også skal prøve litt slikt sporgreier:)

Takk for tipset:) Vi får finne et nytt design:) sikkert fler som synes det er litt leit å lese:)

texogcassie

03.mar.2011 kl.12:27

Dette er noe jeg har lyst til å prøve med Cassie også, så hun kan få brukt seg litt til det hun er laget for! :D (Viltsporhund vettu - burde passe utmerket :D) Begynte såvidt med blodspor i høst, men kom i gang for seint og plutselig kom snøen... Men skal ta det opp igjen nå som det er snøfritt her :) Blod får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker tror jeg, vi fant ihvertfall på Mega.. Hvis dere har en slakter i nærheten regner jeg med han har også. Det var litt verre å få tak i hjorteskank til å ha i enden av sporet, men det fikk vi tilslutt tak i fra en bekjent som er jeger :)

dooley

03.mar.2011 kl.12:36

texogcassie: Så morro:) Det samme er det som tenkes her:) Jeg elsker å sniffe og mamma tror og håper jeg kan få brukt denne egenskapen:) Jakte vil ho ikke fordi ho klarer ikke skyte et dyr(ho kan spise kjøtt da, men ho klarer bare ikke drepe maten sin selv):) Men jeg kunne jo leite opp og finne skadede dyr sånn at dem slapp å lide:) Pluss at jeg kanksje kan lære meg å finne mennsker også:)

Da skal vi høre litt på noen butikker rundt her:) Går det an å fryse blod tro?

Jeg ser at noen har brukt feks rådyrdkinn... det blir jo felt en del rådyr rundt her når det er jakt... Det kan jo hende det er noe å få tak i:)

texogcassie

03.mar.2011 kl.12:45

Ja, blodet kan fryses :) De har det i frysedisken på butikken her :) Jeg tinte det, fordelte passelig mengde i flasker og frøs det ned igjen, gikk utmerket :)

Er forresten en god del tråder om blodsportrening inne på Canis forumet, har fått mange gode tips derfra :)

dooley

03.mar.2011 kl.13:49

texogcassie:Okei:) tusen takk for tipset:) Hadde ikke trodd butikken hadde det, men vi har jo aldri sett etter det!:) Så nå skal vi lete:) hihi...

Tusen takk for tipset ang canis også:) Vi skal sjekke det ut:)

Tellus

03.mar.2011 kl.14:58

viiiii går masse spor! og har gått litt sammen med en hundetrener, bare å joine oss en dag når våren kommer altså;) vi har kun en og en hund ute, og legge ropp løpet etter hundens nivå! Men dette er id-spor da, ikke blodspor. Men har ei venninne som har godkjent ettersøkshund, og skal være med hun å trene blodspor når snøen forsvinner. Kan også høre med hun ang tips til hvor man lettest og billigst skaffer skank og blod osv. ellers så har jeg sett at det er ett par tråder på canis.no om blodspor, kanskje du kan plukke opp noe der?:)

Jeg har også vært på kurs hos Anne Lill kvam når det kom til spor, og det avr veldig trivelig, og hun har bred erfaring innen slikt arbeid. vet ikke om du har hørt om hun? hun har skrevet en bok om nesearbeid. Og hun skal sikkert ha noe kurs til våren/sommeren. Men om hun driver både med id-spor og ettersøk vet jeg ikke.

Jeg synes forøvrig det høres ut som en KNALL ide å ta med Dooley på dette! Det er uten tvil en GENIAL måte å kanskje gjøre hun litt mer tilfreds ifht jaktlysta hennes. Mulig det kan dempe det litt fordi hun får bedre utløp for behovet sitt. Synes det var rart at hundene måtte være sauerene... :s skal høre med hun venninna mi om hvordan det der funker, for det er jo definitivt IKKE noe gunstig. Mulig de ikke er like strenge overalt?vet ikke... da kan i alle fall jeg gi faen i å få noen av hundene godkjent, hehe. for Luna spiser omtrent sauer, og Tellus nekter jeg å ta(ikke det at han bryr seg om sauer, men han kan nok jage dem dersom han er løs og alene, men i bånd bare titter han).

dooley

03.mar.2011 kl.15:31

Tellus:

Det skal vi jammen bli med på:) Si i fra når dere skal ut på spor:)

Har ikke hørt om ho dama, men vi har ikke sjekka ut så innmari mye enda heller da:) Det er en del folk i området her som faktisk har sporkurs har vi sett:)

Jeg klarer ikke stå å se på at Dooley får strøm altså... Jeg vet at Dooley jager sau for det har ho gjort en gang, noe jeg kan garantere at ho gjør igjen hvis ho får sjansen:) Jeg vet ikke hvor oppdatert han var på reglene, men når pappa var på sånn renhetsprøve i fjor med Rocco så sa han at de reglene var i ferd med å endres sånn at det ikke kunne kreves sånne prøver! Så håper det blir borte:)Pappa har kviet seg fælt for den prøva fordi han synes det er helt jævli at dem skal gi støt... Jeg var med andre gangen til rocco og jeg var så nervøs for at han skulle gå til sauene, men det gjorde han gudskjelov ikke:) Hundene gjør ettersøk er jo i line ellers får man jo ikke hengt med etter liksom:)! Da er dem ikke løse og ingen fare for de dumme sauene:)

Vi spurte om man måtte ha hund som var registrert hos NKK og det måtte man sa han, men vi skal ringe NKK å høre, for hvis det er slik tror jeg de kan miste mange gode ettersøkshunder! Om man er registrert der eller ei har jo ikke en dritt å si for om hunden er en god ettersøkshund eller ikke! Vi ble litt sure... så vi skal ringe å sjekke opp det der nærmere!

Dooley vil helt klart få noe utløp for instinktet sitt:) vet ikke om ho skjønner å lete etter folk enda, ettersom vi aldri har trent på det liksom:) Jeg vet at ho kan følge spor liksom, ho har jaga noen elg og rådyr:) Pluss at ho omtrent alltid sniffer etter spor:) Pappa synes ho er så tøff, han er jakt mann og sier at hvis dooley hadde vært litt større i strl hadde ho vært en suuuuper jakthund:) fordi ho har så god nese og så interessert i lukt liksom:) Kane sniffer han også, men ikke i nærheten av det ho gjør:) Er det mye snø kommer ho seg ikke frem og blir lett kald på vintern fordi ho har liten kropp. Dooley liker jo åpenbart å sniffe, så det vil uansett være en fin måte å bruke egenskapene hennes på:) Om ho kan bli godkjent eller ikke spiller forsovidt ingen rolle:)

Tellus

03.mar.2011 kl.15:44

ja,jeg er enig i de reglene er litt bak mål:s men skal forhøre meg litt jeg, for slik jeg kjenner hu venninna mi, så TVILER jeg på at hun har strømma bikkja si liksom.. og dersom det er ett krav går det jo ikke, for å strømme usikkre dooley(eller noen andre) blir å antageligvis kunne risikere å ødelegge hele henne totalt. Var en liten chiahuahua vi kjenner oppi gata her, som var uheldig å komme borti ett mildt strømgjerde på tur, og etter det, var hun generelt kjempeengstelig, og ikke helt seg selv i lange tider etterpå, og er dte fortsatt selvom ting har roa seg:s

Å finne andre mennesker og hunder er noe ALLE hunder klarer. det kan jeg love deg:) det handler bare om å legge opp treningen riktig. Og dersom man starter med at hun f.eks skal finne enten deg og dooley, og typen din er fører, så tror jeg nok ikke hun har noe problem med å forstå hva hun skal;) Det er helt sykt hvor enkelt dette er for hundene, det ligger VELDIG naturlig for dem å gå spor, og finne folk. Husker første gang jeg gikk spor med Luna(aldri prøvd det før, hun var vel 5år?). Jeg la igjen en startgjenstand som var min lukt på(genser), gikk ett markert spor(en liten runde i skogen) der jeg krafsa litt ekstra for å legge igjen ekstra lukt, og så endte sporet med at sekken min lå der. Det eneste jeg gjorde var å få luna til å sniffe på genseren min, og så var hun på sporet! Og dette hadde hu nALDRI gjort før, men jaggu meg fant hun ikke frem til sekken min uten problemer;)

dooley

03.mar.2011 kl.21:36

Tellus:

Jeg fikk hvertfall klarhet i at man ikke trengte å være registert med atmtavle, men man måtte liksom inn i et register via NKK :) Det er sikkert et register for ettersøkshunder:) Og det måtte man være før man ble godkjent som ettersøkshund:)

Nei, den strømminga liker jeg ikke altså, Rocco har blitt litt anderledes etter det han også.. Han er jo snill og sånn og veldig tålmodig, men samtidig så har det gjort noe med han liskom... Og det er så stygt å gjøre sånn mot hundene... det kan jo hende hennes hund ikke jager sau sånn at den har slippi å fått strøm? Jeg er ikke sikker på om jeg klarer å få dooley til å ikke jage sau hvis de løper:)

Jeg tror nok ganske sikkert at hun finner meg, og at ho lærer seg å finne andre også hvis vi trener på det:) Men det er nok som du sier, man må legge ting litt til rette og øve litt på det så dem skjønne tegninga liksom:) Dooley er fem nå i mars, og ho har jo på en måte gått spor der vi har gått tur å sånn:) Så ho kan det sikkert fra før, ho har både lukte hel ferske og litt eldre:) Tror ho har det ganske naturlig i seg:) Jeg vil jo gjerne bruke dooley sine egenskaper og tror ho hadde likt det:)

Skriv en ny kommentar

dooley

dooley

4, Kongsvinger

Hei! Dette er en blogg om meg Dooley og min bror Kane:) Vi er to hunder som liker å leve livet:) Her kan du lese om både problemer og gleder i livene våre:) Og det kommer noen tips i blandt:) Jeg er forøvrig ei jack russel terrier tispe og Kane er engelsk satffordshire bullterrier:) Begge er utrolig nok fra Torsby i Sverige, helt tilfeldig:)

Kategorier

Arkiv

hits